Bröderna Grimms sagor

Bröderna Grimms sagor (originaltitel: Kinder- und Hausmärchen) är en berömd samling tyska folksagor som är bearbetade och nedtecknade av Jacob och Wilhelm Grimm, tillsammans kända som bröderna Grimm. 1812 gav de ut del 1 i sin samling bestående av 86 sagor. - Wikipedia

De sagor som de allra flesta känner till, som är av båda dessa bröder, slutar allt som oftast lyckliga. Dock var inte det fallet i många av originalen. De var till en början inte direkt lämpliga för barn. 

Kinder- und Hausmärchen, brödernas epokgörande sagosamling, kom i sin första upplaga ut 1812-1814, och vände sig som sagt knappast till barn. Dock så förstod utgivarna redan från början hur viktigt deras material var ävenför barnen, och menade att vuxna skulle tillägna sig stoffet och vidareberätta för barnen.

Grimms sagor kom att under deras livstid komma ut i sju olika bearbetade och utvidgade upplagor, den sista som är från 1857 brukar kallas den definitiva och innehåller 201 sagor. Bröderna kom att få en hög status samt att sagan blev tillåten igen för barnen, den ansågs till och med nyttig och viktig.

Ett urval av Grimms sagor:

Rödluvan

Rödluvan ska gå till mormor som är sjuk med lite mat, på vägen träffar hon vargen som verkar trevlig och frågar vart hon ska. Ärlig som hon är, svarar hon och låter sig luras av vargen att plocka blommor åt mormor.

Under tiden hinner vargen rusa i förväg till mormors hus och äter upp mormor. Sen tar han på sig mormors kläder och väntar på att Rödluvan ska komma. När hon gör det äter han upp henne också, men som tur är kommer en jägare förbi och räddar både Rödluvan och mormor ur vargens buk.

Snövit

I flykt undan sin onda styvmor, träffar prinsessan Snövit på ett undanskymt hus i skogen. Där bor de sju dvärgarna som tar hand om henne mot att hon tar hand om huset när de är och arbetar i gruvan.

Styvmodern följer efter henne och försöker förgifta henne, och det ser tyvärr ut som om hon lyckas, men inte helt. En vacker prins räddar henne och det blir ett ståtligt kungligt bröllop som Snövits styvmor inte blir bjuden till!

Hans och Greta

En fattig vedhuggare och hans hustru hade två barn. Under ett missväxtår övertalade hustrun, som var styvmor till barnen, mannen att de skulle ta med barnen ut i skogen och lämna dem där. Mannen ville inte, men han såg ingen annan råd.

Hans och Greta var ensamma i den stora skogen, Men snart kom de till en liten stuga som var gjord av pepparkaka och andra godsaker. I stugan bodde en elak häxa som låste in Hans och tvingade Greta att arbeta. Häxan gödde Hans och just som hon tänkte äta upp honom fick Greta en idé. Det blev häxan som for in i ugnen istället.

Hans och Greta hittade en hel kista med pärlor och ädelstenar. De tog så mycket de kunde bära och begav sig av. Till slut hittade de hem till sin far igen.

Askungen

Det var en gång en rik man, vars hustru blev sjuk och dog. När så mannen gifte om sig hade den nya hustrun två döttrar med sig. De var vackra att se på, men svarta och elaka i hjärtat, de kallade mannens dotter för Askungen.

Landets konung skulle ställa till med en stor bal och prinsen skulle välja sig en brud bland de festande. Askungens styvsystrar skulle gå, men Askungen fick inte gå för styvmodern. Då kom hennes gudmoder och trollade så att hon fick klänning och vagn, men hon var tvungen att lämna slottet innan klockan tolv, för på tolvslaget bröts förtrollningen. I sin hast sprang hon ifrån en glassko.

Prinsen hade tyckt bäst om flickan i glasskon och sökte igenom hela landet för att hitta henne. Till slut fann han Askungen och de gifte sig och fick ett äventyrligt liv tillsammans.

Törnrosa

När Törnrosa föddes bjöd hennes föräldrar, kungen och drottningen, in till fest, men eftersom de bara hade tolv guldtallrikar kunde de inte bjuda alla de tretton feerna i landet. Den fe som blev över smög sig ändå in på festen och förtrollade Törnrosa. När hon fyllde femton år, skulle hon sticka sig på en slända och falla död ner. Den tolfte fen ändrade det till att hon skulle falla i en lång djup sömn, vars förtrollning endast ett ungt och ädelmodigt hjärta kunde bryta.

I hundra år sov Törnrosa och hela slottet. Allt innanför slottsmurarna stannade upp som om de blivit fotograferade, kungen och drottningen, vakterna, hästarna, ja till och med flugorna på väggen. Många prisar försökte ta sig igenom den ogenomträngliga rosenhäck som växte upp runt slottet, tills en ny prins kom till landet.

28 Oct 2020